Effects-Yoke physics

BRUNNER Forum Forums Products CLSE-Yoke Effects-Yoke physics

This topic contains 4 replies, has 2 voices, and was last updated by  kevin 2 weeks ago.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #1142

    kevin
    Participant

    My yoke used to follow the Yoke physics setting, “pushed to middle pos by aerodynamic forces”, at a set airspeed. With various updates on X-Plane this seems to stopped working. I wonder if anyone else see the similar issue? Or any suggestion on correcting the problem.

    I’m using:
    – X-Plane 11.32r2
    – CLS2Sim v4.20.1 / XPlane10Connector V6.3.2 (is there a XPlane 11 Connector I should be installing)
    – Beechcraft King Air -Stefan Brunner profile
    – Brunner CLSE Yoke FW:360 / CLSE Rudder FW:369
    – Carenado King Air B200 v1.1

    Thanks!

    #1145

    kevin
    Participant

    Performed additional “ground test” …

    Settings
    CLS2Sim v4.20.1 [Effects] tab settings
    – Yoke is pulled forward by Elevator weight section
    – Speed at Yoke starts to be affected = 35
    – Speed at which yoke gets pushed to middle = 50

    Test results (IAS reading from CLS2Sim v4.20.1)
    – No Yoke movement at 35 or 50 IAS (full forward)
    – Yoke begins to pull back at 90 IAS and continues to pull back as aircraft accelerates
    – Reducing speed from 110 IAS, Yoke moves forward as aircraft slows, at around 50 IAS Yoke movement stays around middle
    – Speed below IAS 50, yoke move to full forward position

    It would appeared that the initial push to middle at IAS 50 function doens’t work ?

    Any thoughts on how to correct this issue or if I’m missing something in the setting?

    Thanks.

    #1146

    kevin
    Participant

    Another Settings
    CLS2Sim v4.20.1 [Effects] tab settings
    – Yoke is pulled forward by Elevator weight section
    – Speed at Yoke starts to be affected = 0
    – Speed at which yoke gets pushed to middle = 0

    Results – Notice yoke start to move from full forward towards back starting around 80~90 IAS, likely similar to previous setting.

    May be Yoke Effects setting is being overwritten by the new flight modeling of XP 11.32?

    #1147

    sbrunner
    Keymaster

    Hi Kevin

    There is no issue with that feature…

    settings like
    – Speed at Yoke starts to be affected = 0
    – Speed at which yoke gets pushed to middle = 0
    is not working
    Minimum for (Speed at Yoke starts to be affected = 0) = 20
    Minimum for (Speed at which yoke gets pushed to middle) = 40

    also check your force profile for the elevator axis
    if the forces are too low the yoke will not move to the middle, or you feel like it starts to move on higher speeds.
    So just increase the force on elevator axis

    Regards

    Stefan Brunner

    #1148

    kevin
    Participant

    Hi Stefan,

    Thanks! I think my issue may be the force profile. I will double check that setting.

    Regards,
    Kevin

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.

BRUNNER ELEKTRONIK AG

Industriestrasse 27
CH-8335 Hittnau

tel +41 (0)44 953 1010
fax +41 (0)44 953 1019

info(at)brunner-innovation.swiss

Help-Desk